Náš test vozu
 
Wartburg 311 Limuzína
z VEB Automobilwerk Eisenach
Vnitřek vozu W311
Po nekonečně dlouhé době a tomu odpovídající obsáhlé korespondenci nám automobilka zapůjčila na bohužel jen velmi krátkou dobu jeden vůz k vyzkoušení. Díky tomu můžeme nyní splnit přání mnohých čtenářů. Během 14 dnů jsme s limuzínou najeli asi 4000 kilometrů a nebyli jsme zklamáni. Všeobecným popisem technického řešení je zbytečné se zabývat, protože Wartburg je už dostatečně znám. Proto se v této části omezíme jen na to nejnutnější a raději se budeme zabývat našimi dojmy z jízdy a rovněž se zmíníme o několka zlepšeních, jež byly během doby zavedeny.
A začneme hned jízdními dojmy. Je snad pochopitelné, že každý přistupuje k vozu s určitým očekáváním, možno snad říct až předsudky. Wartburg je obecně zařazován mezi malé vozy, a proto se člověk připraví na chování malého vozu. Už při nastupování zažijete první překvapení: pohodlné posezení, přiměřená poloha volantu, solidně vybavená přístrojová deska,
jejíž přístroje (tachometr, teploměr, palivoměr a kontrolní světla nabíjení, blikačů a dálkových světel) leží přesně v zorném poli a na ní umístěné přepínače jsou v dosahu řidiče, výborný rozhled skrz nedělené panoramatické sklo, ale především - člověk tam má dostatek místa a necítí se v žádném ohledu stísněně. Především ve srovnání s předchůdcem Wartburgu, Ifou F9, je vidět obrovský rozdíl. Ve Wartburgu také nejsou žádné tmavé kouty, za což vděčí velkému zadnímu oknu.
Motor se už nestartuje jako dříve knoflíkem vpravo vedle sloupku řízení pod přístrojovou deskou, ale lehkým pootočením klíčku po zapnutí zapalování. Klíč do zapalování má nyní tvar lopatky, takže se už ve tmě nesplete s klíčkem od dveří.
Ruční brzda je mezi sedadly, takže celý prostor pro nohy zůstává volný.
Obrázek níže je pohled do motorového prostoru. A hned vidíme první novinku: hřídel větráku už nemá mazničky. Díky trvalé náplni maziva není nutné pravidelné promazávání. Elektrická zařízení jako zapalovací cívky, přerušovač blikačů, pojistky atd. se nacházejí na pravém podběhu a jsou velmi dobře přístupné. Po otevření kapoty a rovněž tak i víka zavazadlového prostoru se automaticky rozsvítí osvětlení těchto prostorů.
 
Velikost zavazadlového prostoru se zvenčí nedá odhadnout. Jeden by ale nevěřil, co všechno se tam vejde. Páčka otevírání kufru už není dole za zadním sedadlem, ale v rohu odkládací plochy pod zadním oknem. Sdružené zadní svítilny
Wartburgu v sobě zahrnují brzdové (oranžové), koncové a směrové (červené) světla a také couvací světlomety v bílém překrytí prostřední části, které se rozsvítí pouhým zařazením zpátečky.
 
Volant (obrázek nahoře) není příliš blízko u těla a výborně se drží. Jeho výhodná pozice přispívá významně ke snížení únavy z jízdy. Ale s vnitřním kruhem houkačky (to je náš čistě osobní názor) vypadá poněkud přeplněný. Kromě toho kruh ruší i proto, že volant má malý průměr a tak si nelze při jízdě položit ruce na příčky volantu. Lepší by bylo dát ovládání houkačky jen do spodní poloviny volantu nebo ještě lépe zabudovat ji do znaku uprostřed.
Motorový prostor Wartburgu 311 Objemný zavazadlový prostor

Z časopisu Der Deutsche Straßenverkehr 9/1957
Wartburg má, jak známo, přední pohon a tak odpadl tunel pro kardanovou hřídel. Při jízdě zapomenete, že jedete s malým automobilem. Dvoudobý tříválec má ostrý zátah a vydrží neuvěřitelně mnoho i v nepříznivých klimatických poměrech. Pro chladné dny nebo pro rychlejší zahřátí motoru má Wartburg za maskou žaluzie, ovladatelné z místa řidiče pod přístrojovou deskou. My jsme s Wartburgem jezdili převážně při teplotách nad 30 °C. Wartburg přežil v tomto vedru rychlosti kolem 100 až 110 km/h bez jediného škytnutí. Chvilkové překročení teploty 100 °C chladící kapaliny dvoutaktu tak moc nevadí, bez ohledu na to, že systém je vybaven přetlakovým ventilem, takže se nic moc nestane. Náš vůz nebyl při několikahodinových jízdách po dálnici snadnou kořistí. Na berlínském dálničním okruhu Königs-Wusterhausen-Potsdam jsme běžně jezdili stálou rychlostí kolem 115 km/h, aniž by náš Wartburg někdo předjel. Jeho maximální rychlost jsme pomocí stopek určili na 122 km/h.
(Nedoporučujem následovat tento příklad, překračovat povolenou maximální rychlost na dálnici lze jen pro účely testu.)
Na ostatních silnicích je rychlostní průměr dán nejen vlastnostmi motoru, ale také jízdními vlastnostmi vozu. Můžeme eisenašským potvrdit, že se jim podařilo sladit všechny faktory, ovlivňující jízdní vlastnosti, jako pérování, těžiště, chování v zatáčkách a v neposlední řadě přední pohon, opravdu na výbornou. V zatáčkách od něj můžeme chtít opravdu mnoho, a přitom člověk nemá pocit nebezpečí. Je třeba jen přidat plyn a pevně držet volant. Náklon vozu je v rozumných mezích a nelze ho označit za nepříjemný a už vůbec ne nebezpečný. Není to jenom zásluha optimálně naladěného pérování, které je dobrým kompromisem mezi pohodlnou měkkostí a sportovní tvrdostí. Odpružení bylo v poslední době vylepšeno. Například na koncích každého listu pera jsou nyní kluzné polyamidové koncovky. Ale nedejme se odlákat vylepšeními. Pár manžet, jako u EMW 340, by na druhou stranu velmi přispělo ke snížení opotřebení a zvýšilo trvanlivost materiálu. Zatím jsou pera vystavena všem nepříznivým vlivům okolí. Nemalý podíl na dobrých jízdních vlastnostech a odolnosti proti smyku mají i pneumatiky 5,90-15. Díky tomu všemu má Wartburg na zatáčkovitých silnicích převahu i nad mnohými silnějšími vozy. Testovanému vozu kvílely v zatáčkách pneumatiky. Odklon, sbíhavost kol a záklon čepu jsme nekontrolovali. V návodu totiž stojí: záklon čepu = 0°. Je to zapotřebí?
Pískání a kvílení
Technické
údaje
Wartburg 311 Limuzína
Motor
Způsob práce: dvoudobý se třemi kanály
  a s přepouštěním
Uspořádání: stojatý, řadový
  ve směru jízdy Počet válců: 3
Vrtání: 70mm Ø
Zdvih: 78mm
Hubraum: ³ 900cm
Kompresní poměr: 6,6 : 1
Výkon: 37 k při cca 4000 ot/min
Max. otáčky: 4500 ot/min
Max. točivý moment: 8,3 mkg při
  2200 ot/min
Střední pístová rychlost: 9,36 m/s
  při 3600 ot/min
Kliková hřídel: čtyřikrát uložená, složená
  z více částí,
  pootočení po 120° ,
  kompletně vyvážená
Uložení motoru a převodovky: na třech
  gumových silentblocích, 1x vpředu, 2x vzadu
Chlazení: termosifonové s
  větrákem, trubkovým chladičem a
  s přetlakovým ventilem
Regulace teploty: ručně ovládanou
  clonou chladiče
Karburátor: BVF H 362-5
Čistič vzduchu a tlumič sání: kovový
  s mřížkovým labyrintem, olejový
Přívod paliva: pneumatické
  membránové čerpadlo
Čistič paliva: Filter na dopravním
  čerpadle a v přívodní trubce
Elektrická výbava
Zapalování: bateriové
Baterie: 6 V 84 Ah DIN 72 311
Zapalovací cívky: jedna pro každý válec
Přerušovač: třípáčkový
Dynamo: 6 V, 130 W,
  s regulací napětí
Pohon
Spojka: jednokotoučová suchá se 6 pružinami, uzavřená, grafitové vypínací ložisko mazané olejem
Převodovka a přední pohon: převodovka v bloku
 s rozvodovkou, s tichým chodem díky
 šikmému ozubení na 3. a 4. stupni
Řazení: pod volantem
Přídavná zařízení v převodovce: vypínatelná
 volnoběžka na všech stupních vpřed, automatická
 uzávěra při zpětném chodu
Poloosy: spojené přes diferenciál
  s kuželovými koly
Převody
 1. stupeň 3,237 : 1
 2. stupeň 2,133 : 1
 3. stupeň 1,368 : 1
 4. stupeň 0,956 : 1
 Zpátečka 4,4    : 1
Stálý převod 4,857 : 1 (34 : 7)
Celkový převod:
 1. stupeň 15,90  : 1
 2. stupeň 10,36  : 1
 3. stupeň  6,645 : 1
 4. stupeň  4,643 : 1
 Zpátečka 21,565 : 1
Podvozek
Přední náprava: nezávisle zavěšená kola, bez seři-
 zovatelného odklonu, nahoře na příčných perech, dole
 zavěšeny na příčných ramenech
Zadní náprava: tuhá náprava s horním příčným perem
Řízení: ozubenou tyčí s dě-
 lenou spojovací tyčí
Počet otáček volantu
mezi krajními polohami: 2 1/8
Průměr zatáčení: cca. 11 m
Rám: tuhý rám z uzavřených profilů
 se 4 příčníky
Odpružení: listovými pery s teleskopickými tlumiči
 vpředu i vzadu
Mazání podvozku: centrální mazání,
 s mazáním Schwenklager, Spurstangen
 a čep s pedály
Provozní brzda: čelisťové hydraulické brzdy
 na všechna čtyři kola
Ruční brzda: mechanická, působící na zadní kola
Kola: 5,90-15 DIN 7803, s pěti šrouby
Benzínová nádrž: 40 l, v kufru vozu
Jízdní dosah: asi 400 km
Karosérie: z ocelového plechu
Vytápění: čerstvým vzduchem s odmrazováním
 čelního skla
Rozměry a hmotnosti
Rozvor: 2450 mm
Rozchod vpředu a vzadu: 1190 1260 mm
Světlá výška: 190 mm
Výška středu zatíženého vozu na rovné vozovce: 180 mm
Délka: 4300 mm
Šířka: 1570 mm
Výška: 1450 mm
Pohotovostní hmotnost: 960 kg
Dovolené zatížení: 360 kg
Celková hmotnost: 1330 kg
Výkony
Maximální rychlost: 115 km/h
Rychlosti na jednotlivé stupně:
1. stupeň  0 -  28 km/h
2. stupeň 15 -  45 km/h
3. stupeň 25 -  70 km/h
4. stupeň 40 - 115 km/h
Stoupavost zatíženého vozidla 1. stupeň 32%
2. stupeň 18%
3. stupeň 11%
4. stupeň  7%
Výkonová hmotnost: 26 kg/k
Spotřeba paliva: 9 l/100 km
Průměrná cestovní spotřeba paliva 8 až 11 l/100 km

Z časopisu Der Deutsche Straßenverkehr 9/1957


v zatáčkách lze bez problémů odstranit nastavením malého úhlu záklonu čepu - samozřejmě s odpovídajícími hodnotami odklonu a sbíhavosti - a vozidlo se snadněji stáčí do a ze zatáčky. Pravdivost tohoto tvrzení jsme si mohli ověřit na jiném Wartburgu.
Řazení šlo ve voze dobře. Řadící páka se pohybovala lehce bez vůlí. Bylo ovšem nutno dělat během řazení pauzy v délce cca 1,5 až 2 sekundy, jinak se ozývaly zuby v převodovce. Z tohoto důvodu jsme dosáhli času při zrychlení z 0 na 80 km/h 30 sekund resp. 27 sekund bez zařazení 4. stupně. Jde to i rychleji, například
0 -  60 km/h = 11    sec
0 -  80 km/h = 17,5 sec
0 - 100 km/h = 35   sec
0 - 110 km/h = 52   sec.
Ale řadit se musí velmi rychle, a to už zuby škrčí opravdu řádně. Zvuky nejsou jen kosmetickou vadou, nýbrž znakem zvýšeného opotřebovávání a proto je třeba jezdit bez nich. Pomoci se dá nejlépe zavedením synchronizované převodovky, kde se o vyrovnání rychlostí mezi ozubenými koly starají přídavné spojkové členy. Na tom se už v Eisenachu pracuje a tak můžeme v dohledné době počítat se zavedením synchronizované převodovky.
Ještě několik slov k motoru. Při rychlosti 100 km/h se motor točí na 4. stupeň 4000 ot/min, což odpovídá střední pístové rychlosti 10,4 m/s, tedy docela snesitelné. Při 120 km/h má motor asi 4750 otáček a 12,3 m/s písto-
Křivka spotřeby paliva

vou rychlost. Udělali jsme ale ještě jednu věc a motor jsme vytočili na 3. rychlostní stupeň daleko za hranici 90 km/h. Náš otáčkoměr ukázal 5300 ot/min. Na 4. rychlostní stupeň by při těchto otáčkách jel automobil rychlostí asi 136 km/h. Z toho je vidět, že motor v sobě skrývá dostatečnou odolnost proti přetočení.
Provozní brzdou jsme dosáhli hodnoty středního brzdného zpomalení kolem 7 m/s2, ale po několikerém prudkém zabrzdění a odpovídajícímu zahřátí bubnů a brzdového obložení se nám už těchto hodnot docílit nepodařilo. Nožní brzda je hydraulická. Doplnění brzdové kapaliny bez speciálního trychtýře je ale obtížné. Také kontrola zbývajícího množství kapaliny je bez špinavých rukou a rukávů téměř nemožná. Změna hlavního brzdového válce a umístění nádobky na kapalinu, pokud možno průhledné, na horní okraj podběhu by bylo na místě.
Totéž, co bylo řečeno o brzdách, platí v nezmenšené míře pro olejovou měrku v převodovce. Nedala by se tato měrka prodloužit nějakým drátem nebo plechem, aby měl člověk i po kontrole čisté ruce?
Řemen ventilátoru se na našem testovaném voze přetrhl při nějakých 3000 kilometrech, což je nepříjemné zejména v neděli odpoledne. Dokud automobilka v Eisenachu nepřitlačí důrazně na své dodavatele, musíme doporučit vozit jeden náhradní řemen neustále v kufru. Jak jsme už psali, jezdili jsme s Wartburgem při teplotách kolem 30 °C. Uvnitř vozidla
Křivky výkonu

se teplota pohybovala kolem čísla 35° a víc i přes vypnuté topení a to bylo těžko snesitelné. Především vlevo dole hřál druhý výdech. Otevření předního okna způsobilo svištivé zvuky, a vzadu táhlo neustále, ať už byla výklopná okna otevřena nebo ne. Mělo by se zvážit, jestli by se neměla výklopná okénka zavést i vpředu, jak to měla už IFA F 9, když se navíc stále používají i v ostatních automobilkách. Pak jde snadno větrat i bez rušivých zvuků. Ani výhled z vozu by se nijak nezhoršil. Přídavné větrání čerstvým vzduchem v prostoru nohou by bylo s potěšením vítáno.
Těsnění dveří by mělo být uděláno jinak než za pomocí různých gumových profilů. Odpadlo by práskání dveřmi a vůz by mohl být prachotěsný. Zavazadlový prostor je svou velikostí hodný následování. Nářadí je upevněno příchytkami, takže už nerachtá. Snad by šla rezerva přemístit nastojato jako u sachsenringských, aby se při poruše nemusel vyskládávat celý kufr vozidla. Kryty kol se klepaly, to se dá ale snadno odstranit.
Proti sobě se pohybující stěrače vypadají velmi pěkně, když stojí, při použití ale zůstává uprostřed čelního skla špinavý trojúhelník, který často velmi ruší ve výhledu. V brzké době bychom se ale měli dočkat paralelně spojených stěračů. Je už také načase, aby se některé firmy začaly zabývat vývojem ostřikovačů a rovněž jejich dodatečnou montáží.
Vnitřní vybavení by šlo vylepšit o madla vpředu i vzadu a doplnit lepším vnitřním osvětlením. Sériově montované vnější zpětné zrcátko by zrovna tak bylo vhodné.
 
S touto klikou jsme nebyli zcela spokojeni, neboť původně použitý způsob (popsaný v příručce) otevírání tlakem palce na pravou část kliky, čímž by se měla odklopit, byla díky silným pružinám nepoužitelná. Zpravidla ji ale nikdo z neznalosti nepoužije. Člověk si musí najít nějaký svůj způsob. Klika dveří

Z časopisu Der Deutsche Straßenverkehr 9/1957


Bylo by žádoucí udělat v okolí klik vyhloubení, aby se zabránilo poškrábání laku nehty.
U tak živého vozu s výborným držením na silnici by člověk očekával o něco menší průměr otáčení. Zmenšení současné hodnoty 11 metrů by si ale vyžádalo změnu uložení předního tlumiče výfuku a to už není tak jednoduché. Snad se i s tímto problémem eisenašská automobilka vhodným způsobem vypořádá.
Zbývá pár maličkostí, které nemohou na celkově dobrém dojmu, zanechaném automobilem během testu, nic změnit. Wartburg není jen komfortní auto s elegantními tvary, ale jeho výkon a robustnost ho předurčují k tomu, aby reprezentoval náš lidový automobilový průmysl NDR také v zahraničí.       E-p/scho
Chtěli bychom připojit ještě jednu poznámku. Wartburgu nemůžete uškodit, když s ním budete jezdit na vyšší převodové stupně příliš pomalu. Motor se bude točit, a za jemu způsobená muka, zaviněné špatným řazením, se odmění zanesenými svíčkami, nepravidelným během naprázdno a vyšší spotřebou. Kromě toho se málo vytáčený motor během krátkých cest ani nestačí zahřát na provozní teplotu, a to znamená vyšší opotřebení motoru. V nejlepším případě nebude motor dosahovat plného výkonu. V horším případě se budou ve zvýšené míře tvořit karbonové úsady, pístní kroužky se zalepí a vinou nedostatečného odvodu tepla z pístů do stěny válců dojde k zadření pístu, někdy i s následným utržením ojnice. (Viz. též "Pohádka o Storchu", DDStr. č. 5/1957.)

 
Z časopisu Der Deutsche Straßenverkehr 9/1957